18 Oct 2019

Cum să iți planifici eficient săptămâna

Când se apropie o nouă săptămână te simți stresat pentru că nu ești deloc pregătit și până la sfârșitul săptămânii ajungi să te simți frustrat pentru că nu ți-ai folosit timpul în cel mai productiv mod. Îți sună cunoscut?

Ei bine, află ca nu ești singura persoana care expermenteaza ceea ce putem numi ”panica de duminică”.

Ni s-a intamplat tuturor să lăsăm toate lucrurile până în ultimul moment și apoi să ne plângem, la sfârșitul săptămânii, că nu avem suficient timp.

Această anxietate și teamă intervine atunci când acționezi toată săptămâna haotic, fără un plan.

Planificarea săptămânii îți oferă timp și spațiu pentru a-ți da seama cum să bifezi toate task-urile fără să ajungi să fi stresat/ă.

Dacă încerci să progresezi profesional și în viața personală, planificarea săptămânii tale te va ajuta să atingi aceste obiective.

În aceast articol, am să îți împărtășesc cinci pași care te vor ajuta să îți planifici săptămâna într-un mod productiv și eficient!

Avantajele planificării saptămânii

 1. Dacă nu ai un plan te vei impiedica în încercarea de a face tot deodată, drept urmare vei simți că nu te poti concentra pe ceea ce este important și te vei simți frustrat/ă și depăsit/ă de situație.
 2. Planificarea este importantă, deoarece te ajută să îți folosești timpul în cel mai eficient mod.
 3. Poți evalua realist cât de multe lucruri poți face și de cât timp ai nevoie pentru asta.
 4.  În momentul în care ști concret ce ai de făcut și bifezi treptat taskurile pe care ți le-ai stabilit te vei simți împlinit și mulțumit, știind că ai făcut ceea ce ți-ai propus să faci.
 5. Periodic poți face o evaluare și poți să indentifici ce anume generează rezultate pozitive dar și lucrurile pe care vrei să le îmbunătățesti.

Personal mi-am facut un obicei din a mă așeza duminică seara în fața agendei sau a laptopului pentru a-mi revizui obiectivele și planul lunar. Astfel identific ce este important să fac în saptămana care urmează.

Odată ce am planul pentru săptămâna urmatoare mă culc linistită și pot începe ziua de luni în forța, binenteles după o porție de cardio matinal, 🙂 urmată de un dus cald care imi permite să vizualizez ziua care tocmai începe.

PLANIFICAREA SĂPTĂMÂNII

Când îți planifici săptămâna, dorești practic să îți creezi o imagine a ceea ce vei face în fiecare zi. Acest plan nu trebuie să fie foarte detaliat, dar ar trebui să te ajute să te simți pregătit pentru întreaga săptămână.

Sfat:
Înainte de a începe să planifici săptămâna, asigură-te că ai toate instrumentele necesare.
De exemplu, poți folosi o agendă sau One Note pentru a scrie notițe , Asana sau Trello pentru stabilirea taskurilor, a termenelor și pentru a ține evidența.

Pasul 1: Revizuiește planurile și obiectivele mai mari

 • Revizuiește toate obiectivele anuale pe care ți le-ai stabilit.
 • Revizuiește prioritățile și planurile lunare.
 • Notează orice programări sau evenimente pe care trebuie să le planifici.

Pasul 2: Fă o listă detaliată

 • Fă o listă cu fiecare lucru mic pe care e nevoie și dorești să il faci săptămâna aceasta.

Această listă ar putea varia de la proiecte mari până la sarcini precum cumpărăturile de alimentare.

 • Parcurge lista și vezi dacă există ceva care ar putea fi mutat in altă săptămână, dacă nu este urgent acum.

Pasul 3: Stabilește prioritățile

 • Identifică ce este absolut necesar să faci săptămâna asta pe baza listei făcute de tine. Etichetează sau evidențiază aceste sarcini ca priorități săptămânale.
 • Păstrează în lista de priorități săptămânale 3-7 task-uri.

Pasul 4: Proiectarea pașilor de acțiune

 • Crează o listă cu pași de acțiune pentru fiecare prioritate din lista de activități.
 • Gândește-te la pașii de acțiune care te vor ajuta să îți îndeplinești prioritățile sau chiar cei care te vor ajuta să începi.

Pasul 5: Fă-ti programul

 • Identifică în ce zi a săptamânii vei distribui fiecare din sarcinile prioritare.

Desemnează o zi din săptămână pentru fiecare prioritate din lista ta.

 • Dacă funcționează pentru activitătile pe care le ai tu de făcut, grupeză sarcinile similare, astfel încât creierul tău să nu trebuiască să se comute între diferite tipuri de activități.
 • Pentru fiecare zi a săptămânii, alege „un lucru mare” care trebuie realizat.

Acest lucru te va ajuta să rămâi concentrat și să îndeplinești, în primul rând, cel mai important lucru.

Notă:
Uneori, prioritățile tale pentru fiecare zi se vor schimba chiar și după ce le-ai planificat. Așa funcționeză viața și tuturor ne plac experențele frumoase care apar și pe care nu le planificasem J de aceea e bine să ”planifici” oarecum chiar și imprevizibilul alocând în planul tau săptămanal un timp pentru lucrurile imprevizibile care pot apărea. Astfel te vei putea bucura de acele momente fără să iți dai săptămâna peste cap.

Totuși pe cât posibil, încercă să te conformezi planului pe care l-ai stabilit dar nu fi dur cu tine dacă brusc alte lucruri trebuie să devină priorități.

Sper că acest post ți-a oferit câteva idei pentru crearea propriului proces de planificare săptămânală, astfel încât să îți poți configura programul pentru o săptămână super productivă!

Te invit să ne împărtășești, orice sfaturi săptămânale de planificare ai și pe care le recomanzi, lăsând un comentariu la acest articol!

Success la planificare 😉
Roxana Popescu

Leave a Comment